szerzői honlapja

Nem fikció vagy költői gondolatkísérlet, hanem a brutális valóság

Péterfy-Novák Éva regényéből az Apád előtt ne vetkőzz-ből készít tabudöntögető előadást az Orlai Produkciós Iroda a Füge Produkcióval együttműködésben. A darabot, melynek bemutatója október 15-én lesz a Kaszásdűlői Kulturális Központban, Tasnádi István rendezi Péterfy Bori és Pataki Ferenc szereplésével. Az előadás a Jurányi Ház kamaratermében november 3-tól látható. Tasnádi Istvánnal készült interjúnk.

Másodjára foglalkozol Péterfy-Novák Éva regénnyel. Először az Egyasszonyt adaptáltad színpadra, most az Apád előtt ne vetkőzz-t. Mi fog meg az ő műveiben?
Az Egyasszony-ra és az Apád előtt ne vetkőzz-re is Orlai Tibor, az előadások producere hívta fel a figyelmemet. Az Egyasszony esetében megfogott az elképesztően erős drámai történet, Éva saját története, ami eredetileg egy szerkesztett blogként jelent meg. A valóság ereje, és a megélt nehézségeknek pőre és szikár tudósítása jellemzi általában véve az ő szövegeit. Nem az irodalmiasságon van a hangsúly, hanem azon, hogy elmeséljen egy igazi, emberi történetet. Az Apád előtt ne vetkőzz áldozatokkal készített interjúk alapján íródott, és nyilván személyes érintettség is van benne. A dokumentarista szövegből drámai erő sugárzik. Nem fikció vagy költői gondolatkísérlet, hanem a brutális valóság. Éva teljesen elfogulatlanul belesétál a legkeményebb helyzetekbe, hogy körülnézzen és tudósítson, szokatlan merészség van benne, és általában szokatlan helyekre is visz. Akármennyire borzalmas, ugyanakkor érdekes is ez a világ, és nem csak a felszínét mutatja, hanem elemző és elfogulatlan módon tudósít a mélyből, jelen esetben a tudattalan vagy az ösztönélet mélyéből. Az Apád előtt ne vetkőzz-ben nem csak az egykori bántalmazott kislány monológját halljuk, hanem az elkövetőt is, akit pedig gyerekkorában bántalmaztak, és nagypapaként folytatta ezt a családon belüli erőszakot, a szeretet nevében. Annyira zavarba ejtő ennek a tükröztetése, hogy a szeretet nevében milyen borzalmakat lehet elkövetni, hogy nem hagy minket nyugodni, és rágódunk rajta. És azt reméljük, hogy a néző is elgondolkodik az előadás után.

A Jurányi Ház interjújának folytatása itt olvasható.



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.