szerzői honlapja

Közellenség – lengyelül

Közellenség_lengyelül
Jolanta Jarmolowicz, fordító, Dobák Lívia dramaturg, Dr. Pászt Patrícia a Krakkói Magyar Centrumtól és Tasnádi István

2017 őszén jelent meg az a magyar drámaantológia Lengyelországban, melyben Tasnádi István Közellenség című drámára is szerepel. A kötet bemutatóján felolvasószínházi előadásban mutatták be Tasnádi darabját.

A bemutatóhoz kapcsolódóan a magyar szervezők a varsói Zbigniew Raszewski Színházi Intézettel együttműködve gazdag színházi eseménysorozattal készültek, amelyek célja a kortárs magyar drámairodalom és színházművészet legújabb jelenségeinek bemutatása.

A varsói esemény fókuszában a tavasszal lengyel nyelven megjelent Közellenség és más magyar drámák című új magyar drámaantológia könyvbemutatója állt. A varsói ADiT kiadó gondozásában megjelent kötet tíz, többnyire 2010 után írt kortárs magyar színpadi darabot tartalmaz Pászt Patrícia válogatásában. A kötetben olyan neves szerzők művei jelennek meg, mint Spiró György, Tasnádi István, Háy János, Székely Csaba, Pintér Béla, Visky András, Mikó Csaba, Egressy Zoltán, Mundruczó Kornél, Szabó Borbála. A könyv előszavát az idén Kossuth-díjjal kitüntetett színháztörténész és dramaturg Radnóti Zsuzsa írta.

Az antológia bemutatóját a magyar és lengyel drámairodalom helyzetét bemutató kerekasztal beszélgetés kísérte Lengyelország és Magyarország a valóság kihívásaival szemben címmel. A magyar és lengyel színháztörténészek és művészek – többek között Tasnádi István drámaíró és Dobák Lívia dramaturg – részvételével szervezett panelbeszélgetést a neves lengyel színháztörténész, Dariusz Kosinski vezette.

A kötetbemutatót és kerekasztal beszélgetést színpadi felolvasóest követte: Tasnádi István Közellenség című darabját Zbigniew Brzoza lengyel rendező állította színpadra, aki korábban már többször jeleskedett kortárs magyar drámák színrevitelével. Egressy Zoltán Portugál című művének adaptációját sikerrel mutatták be a Teatr Telewizjiben (Lengyel Tévészínház), Háy János A Gézagyerek című darabját pedig három alkalommal is megrendezte Lengyelországban.

Bővebben: webradio.hu

 



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.