szerzői honlapja

Citromfej

citromfejLétezik egy mondás: “Vigyázz, mert úgy maradsz!” Először hülyeségnek hangzik, de később rájössz, sokan tényleg úgy maradtak. Vannak emberek akik, mikor nem nézel oda, grimaszokat vágnak rád, vagy lehet, hogy nem is rád, csak úgy. Vagy “szép” arcúnak képzelik magukat és “csúnya” arcúakat utánoznak, vagy egyszerűen csak grimaszolnak, és olyan meggyőzően utánoznak egy pózt vagy egy grimaszt, hogy tényleg megijedsz, hogy úgy maradnak.
Tibor úgy marad. Egy szép napon szürreálisra ébred: Citrom fejet vág és citromfeje lesz. Citromfej, amikor még nem volt citromfeje, tévébemondó volt, persze ilyen fejjel már nem piacképes, tehát kirúgták.
Citromfej barátnőjének mérlegelni kell: Tudna-e élni egy citromfejű emberrel. A barátnő összepakol, citromfej egyedül marad. Ilyen fejjel minden nehezebb. Megverik az utcán, mert azt hiszik kineveti a fogyatékosokat, mert ez az arc félreérthető tud lenni. Citromfej nem akarja ezt tovább, bezárkózik.
Felkeresi egy nő, akinek viszont csőarca van. Csőarc szerelmet vall Citromfejnek. Citromfejnek nem tetszik Csőarc, hiszen csőarca van.
Belép a képbe egy arckészítő mester, egy Mágus, aki már magát is megoperálta, nagyon öreg, de most húszévesnek néz ki. Digitális eljárással dolgozik. Citromfej megkapja előző arcának tökéletes mását.
Tibor újra mászkálhat az utcán, senki nem nézi őt. Így jó…”mások által jóképűnek mondott jó megjelenésű átlagos testalkatú átlagos arcú…átlag”. Tibor eljut egy olyan buliba, ahol a fejek nem stimmelnek. Aki stimmel, az nem jöhet be. Hősünk leveszi a maszkot, és megkönnyebbülten, büszkén gyönyörű és különleges citromjával besétál a tömegbe.: Disznófej, Rakétafej, Lábfej, Portásfej, Apafej, malacfej…stb. Csőarc találkozhatna Citromfejjel és elindulhatnak egymás felé és… és nem biztos, hogy meg kell csókolniuk egymást csak azért, mert ez a story vége.

Rendező: Bodó Viktor, 2001.

Bővebben: port.hu és imdb.com

Kritika: narancs.hu és filmvilag.huVélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.