szerzői honlapja

Nem lehet buldózerrel megreformálni az SZFE-t

HVG20201005_fotó
A HVG fotója.

A HVG.hu interjúja:

A Rozsdatemető 2.0 változatában megmutatta, hogyan ütnek vissza nemzedéki sérülések, Az ember tragédiáját mai környezetbe helyezte, most pedig Péterfy-Novák Éva megtörtént esetekből írt regényét adaptálta színpadra és rendezte. HVG-interjú Tasnádi István rendezővel, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárával.

HVG: Mi fogta meg Péterfy-Novák Éva családon belüli gyerekmolesztálásokat, szexuális abúzusokat megörökítő írói világában?

Tasnádi István: Süvít a szövegeiből a valóság. Elképesztő ereje van annak a típusú dokumentarista jellegű irodalomnak, amivel valós történeteket, titkolt sorsokat kutat fel, mesél el, hogy bátorságot adjon azoknak, akik magukban tartják a traumáikat. Az Apád előtt ne vetkőzz című regényében a családon belüli molesztálás egészen speciális esetét mutatja be. Az áldozat sokáig nincs tisztában azzal, hogy mi történt vele, mert a szeretet nevében szenvedte el. Két idősíkon fut a cselekmény, két rémes történetet tükröztet, az árvaházban gyerekkorában megerőszakolt kisfiúét és a lányunokáét, aki ártatlanul meséli el azokat a hajmeresztő „szertartásokat”, amelyek során a bántalmazott kisfiúból lett nagyapa molesztálta őt gyerekkorában. Egy belső monológban az író betekintést ad az elkövető fejébe, aki magyarázatot, felmentést keres magának. Vajon megértőnek kell-e lennünk, empátiával kell-e viseltetnünk a nagyapával, akit szintén bántalmaztak gyerekkorában?

Az interjú folytatása a HVG.hu oldalán olvasható.



Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.